Het Regtshuys

Bartele gallery
Het Regtshuys

Het vroegere Regtshuys heeft inmiddels al een lange en indrukwekkende geschiedenis
achter de rug. In dit oude gebouw werd al vanaf omstreeks 1600 iedere donderdag ‘regt gehouden’ (recht gesproken). Een drukke dag in Langweer, omdat er op deze dag ook elke donderdag weekmarkt was. In 1766 werd het Regtshuys verbouwd en het hout dat vrij kwam, werd gebruikt om een ‘hondegat’ in de toren te bouwen. Het woord ‘hondegat’ komt overigens van ‘hounengiselersgat’; een cel voor gearresteerden. Het heeft dus niets met het huisdier ‘hond’ te maken.

Later is het Regtshuys gemeentehuis van Doniawerstal geworden. Dit duurde tot 1940, het jaar dat Osinga State als gemeentehuis ging functioneren. Niet dat het Regtshuys vanaf toen geen functie meer had: in de oorlogsjaren 1940-1945 was het gebouw het distributiekantoor voor bonkaarten. Daarna was het nog in gebruik als dorpshuis en bibliotheek. Op dit moment functioneert het Regtshuys als galery. Benieuwd hoe het Regtshuys eruit ziet?
Stap eens binnen bij Bartele Gallery.

Een historische wandeling door Langweer met uw smartphone of tablet?
Wilt u Langweer bekijken zoals het enkele decennia geleden eruit zag? Met de moderne elektronica is bijna alles mogelijk, zo hebben wij deze zomer voor het eerst iBeacons in ons dorp. Dat zijn kleine apparaatjes die een signaaltje uitzenden via bluetooth wat slechts binnen een straal van ongeveer 110 meter te ontvangen is via uw smartphone of tablet. Deze apparaatjes zorgen ervoor dat uw met een app uw eigen historische wandeling kunt samenstellen. Kijk voor meer informatie op: www.visitlangweer.nl/lightcurb

Bron: Brinksma, P. (2006). Trije Swannen yn folle flecht. Langweer: Flyer Print.