Het Regtshuys

Bartele gallery
Het Regtshuys

Het vroegere Regtshuys heeft inmiddels al een lange en indrukwekkende geschiedenis
achter de rug. In dit oude gebouw werd al vanaf omstreeks 1600 iedere donderdag ‘regt gehouden’ (recht gesproken). Een drukke dag in Langweer, omdat er op deze dag ook elke donderdag weekmarkt was. In 1766 werd het Regtshuys verbouwd en het hout dat vrij kwam, werd gebruikt om een ‘hondegat’ in de toren te bouwen. Het woord ‘hondegat’ komt overigens van ‘hounengiselersgat’; een cel voor gearresteerden. Het heeft dus niets met het huisdier ‘hond’ te maken.

Later is het Regtshuys gemeentehuis van Doniawerstal geworden. Dit duurde tot 1940, het jaar dat Osinga State als gemeentehuis ging functioneren. Niet dat het Regtshuys vanaf toen geen functie meer had: in de oorlogsjaren 1940-1945 was het gebouw het distributiekantoor voor bonkaarten. Daarna was het nog in gebruik als dorpshuis en bibliotheek. Op dit moment functioneert het Regtshuys als galery. Benieuwd hoe het Regtshuys eruit ziet?
Stap eens binnen bij Bartele Gallery.

Een historische wandeling door Langweer.
Het dorp biedt voldoende mogelijkheden om in contact te komen met de historie van het dorp. Zo vindt u in het gehele dorp rode bordjes met informatie over bezienswaardigheden. Deze bordjes zijn geplaatst in het kader van Simmer 2000. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding aan te vragen bij het VVV kantoor.

Bron: Brinksma, P. (2006). Trije Swannen yn folle flecht. Langweer: Flyer Print.