Opening watersportseizoen Langweer

Afgelopen weekeind is er in Langweer weer van alles te beleven geweest. Al voor het 9e jaar werd er op de Langweerderwielen het Skûtsjeseizoen geopend. Dit jaar streden er 45 skûtsjes mee om de hoogste eer. Na een zaterdag met veel wind en volgens Siep Bandstra de nodige krachtige “Pûsters” en enkele incidenten volgde er een zondag met een iets rustiger weertype. Er werd fel gestreden en dat viel goed te volgen op de vernieuwde lange pier en vanaf de kade. De Langweerderwielen zijn voor het grootste deel al uitgebaggerd en hiermee kunnen de skûtsjes nog dichter langs de kade varen. Dit leverde een prachtig schouwspel op wat door de vele bezoekers enorm werd gewaardeerd. Deze bezoekers trotseerden de toch wel koude wind en bleven de spannende strijd tot het einde volgen.

Dit was ook het weekeinde dat de organisatie Skûtsjesilen Langwar het bidboek aanbood aan de schippers van de IFKS. Langweer wil hiermee graag een wedstrijd van de IFKS-week naar Langweer halen. In dit bidboek staan de mogelijkheden welke Langweer heeft om ook in deze week een prachtig evenement te organiseren.

Voor de 4e keer in successie werd op zaterdag de Skûtsjerun georganiseerd. Meer dan 200 deelnemers renden de 5 en 10 kilometer. Even later gingen de kinderen nog van start in de “Ranjarun” De route van de Skûtsjerun ligt voor het grootste deel langs de Langweerderwielen, waar de Skûtsjes op het zelfde moment hun strijd leverden. Al met al een prachtig gezicht de rennende sportievelingen met op de achtergrond de skûtsjes.

Voor de allereerste keer werd er op zondag de Skûtsje kuier georganiseerd. Een prachtige wandeling met een lengte van 12 kilometer wederom langs de strijdende skûtsjes.
Echter met een onverwacht hoge opkomst. De organisatie had gerekend op ongeveer 120 deelnemers. Echter de opkomst was twee keer zo hoog. Er deden namelijk 240 wandelaars mee.
De organisatie moest derhalve echt alle zeilen bijzetten om de wandelaars in te schrijven en te voorzien van het verdiende speldje.

Ondertussen was het gezellig druk op de braderie en op de terrassen in Langweer. Al met al een zeer geslaagd weekeind met tevreden deelnemers en bezoekers.

Hierbij een opname van de kleine finale op 23 april: