Orgel Anno 1784

Orgel Anno 1784Het orgel Anno 1784 door Lambertus van Dam uit Leeuwarden. De orgelkasten werden gemaakt door Lubbartus Bekenkamp. Wel heeft het orgel de afgelopen eeuwen enkele wijzigingen en aanpassingen ondergaan. Het is in 1966 gerestaureerd door de orgelmakers Yedema en Dam (fa. Bakker en Timmenga te Leeuwarden). Kijk voor de zomerconcerten in de kalender.

Voor de kenners

In 1889 vernieuwde L. van Dam de frontpijpen. De dubbele discant van de prestant 8 vt kwam te vervallen. Nog later werd op het manuaal de quint 3vt door een Cello 8vt vervangen en op het
rugpositief de sexquialter door een Aeoline 8vt.

Bij de restauratie in 1966 werd de dispositie hersteld door het opnieuw aanbrengen van de twee verdwenen registers. De bovenste tussenvelden van het front van het Manuaal, door van Dam in 1889 loos aangebracht, werden sprekend gemaakt om de dubbele discant van de prestant te herstellen. Op de lade werden de ontbrekende pijpen op de oorspronkelijke plaats weer ingezet. In de mixtuur werden de tertskoren weer aangebracht. Het orgel is gestemd in koortoon, ca 1/2 toon boven normaal.

Er worden regelmatig orgelconcert georganiseerd. Houdt hiervoor onze agenda in de gaten.
Meer informatie over de kerk vindt u op: www.kerklangweer.nl

Een historische wandeling door Langweer.
Het dorp biedt voldoende mogelijkheden om in contact te komen met de historie van het dorp. Zo vindt u in het gehele dorp rode bordjes met informatie over bezienswaardigheden. Deze bordjes zijn geplaatst in het kader van Simmer 2000. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding aan te vragen bij het VVV kantoor.

Bron: Brinksma, P. (2006). Trije Swannen yn folle flecht. Langweer: Flyer Print.