De Greate Gaest

Grasdrogerij Langweer

De Greate Gaest

Tussen het water van de Langweerder Wielen en de haven enerzijds en de Weversstreek en de Buorren anderszijds ligt een stuk land dat sinds jaar en dag de naam ‘Greate Gaest’ (grote gaast) draagt. Op dit vroegere weiland stond van 1907 tot 1965 een fabriek: de olieslagerij en grasdrogerij van Van Der Leij.

Daarna heeft het fabrieksgebouw tientallen jaren dienst gedaan als café restaurant De Greate Gaest, waarna het – na een korte dienst als asielzoekerscentrum – in de jaren ‘90 werd afgebroken, om plaats te maken voor ‘riant wonen aan het water’.

Oliemolen Langweer

Deze foto is van de oliefabriek van v/d Leij gebouwd in 1907.

Greate Geast

Op bovenstaande ansichtkaart van de Greate Gaest is het interieur van het eetcafé terug te zien. De Greate Gaest is tientallen jaren actief geweest op de plek van de oliefabriek en grasdrogerij.

AZC Langweer

Op deze foto is het asielzoekers centrum gevestigd in de Grote Gaast. Buitenlanders met een schrijnende achtergrond vonden in Langweer in de Grote Gaast een veilige plek. Inmiddels zijn de gezinnen vertrokken naar elders.

Riant wonen aan de Langweerwielen

De grasdrogerij is verdwenen, de Grote Gaast gesloten, en de gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt. Alleen foto’s herinneren nog aan dit fabriekscomplex waar veel bewoners van Langweer jarenlang hun boterham verdienden. Nu staan bovenstaande woningen op de plek te genieten van het uitzicht over de Langweerwielen.

Bron: Brinksma, P. (2006). Trije Swannen yn folle flecht. Langweer: Flyer Print.

Een historische wandeling door Langweer.
Het dorp biedt voldoende mogelijkheden om in contact te komen met de historie van het dorp. Zo vindt u in het gehele dorp rode bordjes met informatie over bezienswaardigheden. Deze bordjes zijn geplaatst in het kader van Simmer 2000. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding aan te vragen bij het VVV kantoor.