De Greate Gaest

Grasdrogerij Langweer

De Greate Gaest

Tussen het water van de Langweerder Wielen en de haven enerzijds en de Weversstreek en de Buorren anderszijds ligt een stuk land dat sinds jaar en dag de naam ‘Greate Gaest’ (grote gaast) draagt. Op dit vroegere weiland stond van 1907 tot 1965 een fabriek: de olieslagerij en grasdrogerij van Van Der Leij.

Daarna heeft het fabrieksgebouw tientallen jaren dienst gedaan als café restaurant De Greate Gaest, waarna het – na een korte dienst als asielzoekerscentrum – in de jaren ‘90 werd afgebroken, om plaats te maken voor ‘riant wonen aan het water’.

Oliemolen Langweer

Deze foto is van de oliefabriek van v/d Leij gebouwd in 1907.

Greate Geast

Op bovenstaande ansichtkaart van de Greate Gaest is het interieur van het eetcafé terug te zien. De Greate Gaest is tientallen jaren actief geweest op de plek van de oliefabriek en grasdrogerij.

AZC Langweer

Op deze foto is het asielzoekers centrum gevestigd in de Grote Gaast. Buitenlanders met een schrijnende achtergrond vonden in Langweer in de Grote Gaast een veilige plek. Inmiddels zijn de gezinnen vertrokken naar elders.

Riant wonen aan de Langweerwielen

De grasdrogerij is verdwenen, de Grote Gaast gesloten, en de gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt. Alleen foto’s herinneren nog aan dit fabriekscomplex waar veel bewoners van Langweer jarenlang hun boterham verdienden. Nu staan bovenstaande woningen op de plek te genieten van het uitzicht over de Langweerwielen.

Een historische wandeling door Langweer met uw smartphone of tablet?
Wilt u Langweer bekijken zoals het enkele decennia geleden eruit zag? Met de moderne elektronica is bijna alles mogelijk, zo hebben wij deze zomer voor het eerst iBeacons in ons dorp. Dat zijn kleine apparaatjes die een signaaltje uitzenden via bluetooth wat slechts binnen een straal van ongeveer 110 meter te ontvangen is via uw smartphone of tablet. Deze apparaatjes zorgen ervoor dat u met een app uw eigen historische wandeling kunt samenstellen. Kijk voor meer informatie op: www.visitlangweer.nl/lightcurb

Bron: Brinksma, P. (2006). Trije Swannen yn folle flecht. Langweer: Flyer Print.