Liften met duim omheeg

Duim Omheeg is een laagdrempelige manier om vanuit een kleine kern vervoer te organiseren van en naar de dichtstbijzijnde grote kern waar veel bewoners heengaan voor allerhande voorzieningen.  Vanaf nu is het (in)formeel geregeld om Langweer liftend te bereiken. Vaak eindigt de openbaar vervoersreis bij Huisterheide in Sint Nicolaasga. Vanaf daar is het nog ruim drie kilometer naar Langweer wandelen. Vanaf nu staan er liftborden waar u bij kunt staan om duidelijk te maken dat u wilt liften.

Waarom?

Met deze nieuwe manier van vervoer

  • help je medebewoners voor wie het lastig reizen is
  • is minder autoverkeer tussen de kleine en de grote kern nodig
  • vul je de gaten in het openbaar vervoer
  • maak je een gastvrij gebaar naar toeristen zonder fiets of auto.

Hoe WERKT HET?

Duim Omheeg is een liftsysteem. Aan beide kanten van de meest gebruikte route tussen de kleine en de grote kern wordt een liftpaal geplaatst. In Langweer is dit het geval bij de dorpskern en bij Huisterheide, Sint Nicolaasga. Via uitgebreide communicatie in de kleine kern wordt aan alle bewoners helder gemaakt: als je een medebewoner of gast bij de paal ziet staan en je gaat toch die kant op met nog een lege zitplaats in de auto, neem die persoon dan mee.

Kost het geld?

Nee, het principe van Duim Omheeg is dat het lifters geen geld kost en chauffeurs geen geld oplevert. Het staat lifter en chauffeur echter vrij iets anders overeen te komen.

Heeft u vragen?

Meer informatie over hoe het werkt kunt u teruglezen op de website: http://www.duimomheeg.nl/hoe-werkt-het/