Smederij

Smederij

Het huidige VVV-kantoor was tot in de jaren zestig een smederij met voor de deur een ‘njidstâl’, letterlijk vertaald: ‘noodstal’. Het is een hoefstal waar de smid de paarden voorzag van hoefijzers. Er zijn nog maar weinig. Deze njidstâl staat nu links aan de overkant van de Buorren, bij het waaggebouw waarin nu Kapsalon de Waag is gevestigd.

Straat buorren

De buorren (dorpskom of buurt) met zijn tweehonderd jaar oude lindebomen is beschermd dorpsgezicht. Staande voor het VVV-kantoor is aan de overkant, een drietal stegen te ontdekken, nu schuilgaand achter schuttingdeuren. Aan deze stegen waren kleine woningen achter elkaar gebouwd, vaak bevolkt door kinderrijke gezinnen. Het was destijds woekeren met de ruimte op het kleine stukje bewoonbare zandgrond te midden van moerassen en meren. Het brede deel van de Buorren werd eertijds gebruikt voor het houden van weekmarkten op donderdag en de jaarlijkse terugkerende kermis begin september.

                                                                                VVV

VVV-kantoorVVV Langweer is onderdeel van VVV Waterland van Friesland.vVan Pasen tot eind oktober kunt u bij de VVV in Langweer terecht voor al uw vragen over vakantie, recreatie en vrije tijd. Tips voor een dagje uit, varen, overnachtingsmogelijkheden of op zoek naar een cadeautje? De VVV heeft een groot assortiment van o.a. water- en fietskaarten, diverse mooie routes en Friese souvenirs.

Bron: VVV/ANWB Langweer – Joure. (2009). Gidsenverhaal: In slach om’e Buorren. Langweer: VVV Langweer.

Een historische wandeling door Langweer
Het dorp biedt voldoende mogelijkheden om in contact te komen met de historie van het dorp. Zo vindt u in het gehele dorp rode bordjes met informatie over bezienswaardigheden. Deze bordjes zijn geplaatst in het kader van Simmer 2000. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding aan te vragen bij het VVV kantoor.